Wat is een .htaccess bestand?

.htaccess is een bestandstype voor websites die draaien op een Apache server. In dit bestand staan instellingen waarmee de server weet hoe hij in verschillende situaties moet handelen. Bijvoorbeeld, wanneer een bezoeker een pagina probeert te bereiken die is verplaatst, beslist dit bestand waar ze naartoe geleid moeten worden. Dit wordt gedaan met behulp van specifieke regels. Twee van deze regels zijn rewritecond (wat staat voor ‘herformuleringsvoorwaarde’) en rewriterule (wat staat voor ‘herformuleringsregel’).

Als je te maken hebt met webdevelopment en hosting dan is .htaccess geen onbekende term. Voor een website eigenaar is dit bestand erg waardevol. Neem bijvoorbeeld een scenario waarin je net een diepgaand blog hebt gepost en plotseling besluit de URL te wijzigen. Zonder de correcte redirect via .htaccess, mogelijk gemaakt door rewriterule, raken bezoekers gemakkelijk de weg kwijt. Dat is een scenario dat niemand wil.

Is het bestand compatibel met andere servers?

Nee het .htaccess bestand is specifiek voor de Apache-webserver is ontworpen. Er zijn wel vergelijkbare configuratiebestanden voor andere webservers, zoals het nginx-configuratiebestand voor de Nginx en het web.config van IIS server.

Waar kan ik het bestand vinden?

Het .htaccess-bestand bevindt zich meestal in de root directory, vaak onder public_html. Je kunt dit tekstbestand benaderen met tools als FileZilla of via de file manager in de hostingomgeving. Het is belangrijk om te weten dat je het .htaccess bestand niet standaard kunt zien op je Mac of Windows pc. Het is namelijk een verborgen bestandstype. Met een terminal commando is het mogelijk om verborgen bestandstypen zichtbaar te maken om ze te wijzigen. Voordat je wijzigingen aanbrengt, is het goed om een back-up te maken. Wat ook belangrijk is om je goed te realiseren is dat het een krachtig hulpmiddel is. Als je dit verkeerd geconfigureerd, kan het problemen veroorzaken voor je website.

Hoe werkt .htaccess?

Door instructies te geven aan de Apache-webserver, zoals rewriteengine on en rewritecond, stellen webmasters zaken als redirects in. Bijvoorbeeld, als een bezoeker een oud URL pad (directory) probeert te bereiken, kan .htaccess die bezoeker omleiden naar een nieuwe locatie. Beveiligingsfuncties zoals het blokkeren van bepaalde IP-adressen (deny from IP) kunnen ook worden ingesteld.

Daarnaast werkt .htaccess door instructies aan de webserver te geven en stelt het webmasters in staat om specifieke websitefunctionaliteit te beheren. Dit omvat dus het instellen van redirects voor verouderde webpagina’s, maar ook het implementeren van beveiligingsmaatregelen. Denk hierbij aan het weigeren van specifieke IP-adressen, het comprimeren van bestanden voor snellere laadtijden en het instellen van cache headers om de serverbelasting te verminderen. Gezien de uitgebreide mogelijkheden is het belangrijk om grondige kennis te hebben voordat wijzigingen worden doorgevoerd. Het is daarom raadzaam om regelmatig back-ups te maken en wijzigingen eerst in een testomgeving uit te voeren voordat ze live worden gezet.

Waar kan ik .htaccess voor gebruiken?

.htaccess is een van de krachtigste hulpmiddelen in het arsenaal van een webmaster, vooral als het gaat om het beheren en optimaliseren van websites. Hier volgen enkele van de mogelijkheden:

• Redirects: wanneer er wijzigingen in de structuur van een website zijn, zoals een veranderde domeinnaam, kunnen 301 redirects worden ingezet. Deze zorgen ervoor dat bezoekers van je website en zoekmachines vloeiend naar de nieuwe locatie worden geleid, waarbij de SEO-waarde behouden blijft.
  • Beveiliging: om de veiligheid van een website te waarborgen, kan .htaccess gebruikt worden om specifieke IP-adressen te blokkeren. Met een simpele ‘Deny from IP’-regel kunnen potentieel schadelijke bezoekers buiten de deur worden gehouden.
  • URL wijzigen: in het digitale tijdperk waarin gebruikerservaring alles is, kunnen ‘rewriteengine on’ en ‘rewritecond’ worden gebruikt om schone, begrijpelijke URL’s te creëren. Dit verbetert niet alleen de gebruikservaring, maar ook de SEO.
  • Wachtwoordbeveiliging: voor bestanden of mappen die extra bescherming behoeven, kunnen webmasters een extra beveiligingslaag toevoegen met .htaccess. Hiermee kan men toegang verlenen op basis van een gebruikersnaam en wachtwoord.
  • SSL-certificaat: hiermee kun je http naar https forceren voor een veiligere verbinding, wat zorgt voor een veilige en versleutelde verbinding tussen de website en de bezoeker.

De mogelijkheden met .htaccess zijn echt indrukwekkend en essentieel voor iedereen die serieus is over het bouwen en beheren van krachtige, veilige en gebruiksvriendelijke websites.

Het formaat van een .htaccess bestand

Het formaat van een .htaccess bestand is een plat tekstbestand zonder enige opmaak. Bij het openen met tools als Notepad of Teksteditor, worden regels en commando’s onthuld die de webserver instrueren. Een voorbeeldcommando, zoals “RewriteEngine on”, activeert de module voor het herschrijven van URL’s.

Wil jij impact maken met jouw merk?

Plan eenvoudig via Calendly een moment dat jou schikt. Geen gedoe, gewoon helder en direct. We reserveren een half uur om te kijken of we de ideale samenwerking kunnen vormen.

Hoe reputatiemanagement jouw Google Bedrijfsprofiel kan helpenWebsite laten maken kostenGoede SEO URL structuurDe 10 meest gemaakte SEO foutenlong tail zoekwoorden