Wat is een root directory?

De root directory van een website is de hoofdmap waarin alle bestanden en mappen van die website zijn opgeslagen. Je kunt het zien als de startlocatie of het hoofdniveau van een website. Wanneer je een website bezoekt via de domeinnaam, bijvoorbeeld www.booming.agency, dan kom je standaard in de root directory terecht. Hier staan alle bestanden die je ziet wanneer je de website opent. Vaak in de vorm van een bestand zoals ‘index.html’ of ‘index.php’ binnen de httpdocs map.

Root directory van een website

Elke website heeft een eigen hiërarchische structuur. Je kunt het zien als een grote digitale kast. Één waarin alle pagina’s, afbeeldingen, scripts en andere bestanden van een website worden opgeslagen. Binnen deze verzameling bevindt zich de specifieke hoofdmap. Deze vormt de basis van de hiërarchie van de website.

De structuur van de root directory

Je kunt de structuur van een website ook visualiseren als een boom. De wortel, of root, van deze boom, waar alles begint, staat voor de hoofdmap. Vanaf deze locatie vertakken diverse takken (submappen) en bladeren (bestanden), waaronder alle content van de website zich bevindt. Elke pagina of bestand heeft een unieke locatie, bepaald door zijn positie in de hiërarchische boomstructuur.

Waarom is dit belangrijk voor jou als website eigenaar?

Als beheerder wil je content kunnen toevoegen of wijzigen. Het is belangrijk om te weten waar deze zich bevindt binnen de hiërarchie van jouw website. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met je website beheerder of hosting provider. Zij kunnen je helpen of opties bieden.

Root directory en SEO

De root directory is niet alleen de technische kern van een website, maar speelt ook een belangrijke rol in hoe zoekmachines de site waarnemen en beoordelen. Een goed beheer en begrip van de hoofdmap kan aanzienlijk bijdragen aan de SEO prestaties van een website. Hier zijn enkele redenen waarom:

1. Startpunt voor crawlers: zoekmachines zoals Google maken gebruik van crawlers of spiders. Deze ‘crawlers’ verkennen het web en indexeren pagina’s. De root directory fungeert vaak als het primaire startpunt voor deze crawlers. Wanneer ze een website bezoeken, beginnen ze meestal met het scannen van bestanden in de hoofdmap. Daarna volgen de submappen.
  2. Beheer van toegang: bestanden zoals robots.txt reguleren zoekmachine toegang tot je website. Ze worden meestal in de root directory opgeslagen. Hiermee bepaal je welke delen gecrawld en geïndexeerd mogen worden. Dit is cruciaal om bepaalde pagina’s of secties privé of niet-geïndexeerd te houden.
  3. Sitemap referentie: de sitemap, een overzicht van alle pagina’s, wordt vaak in de root directory vermeld. Dit helpt zoekmachines om de structuur van de website beter te begrijpen en efficiënter te indexeren.
  4. Optimalisatie van de paginasnelheid: bestanden zoals .htaccess, die ook in de root directory kunnen worden gevonden, kunnen worden gebruikt om websiteprestaties te optimaliseren, zoals het inschakelen van compressie en caching. Een snellere website biedt niet alleen een betere gebruikerservaring, maar wordt ook positiever beoordeeld door zoekmachines.

Wil jij impact maken met jouw merk?

Plan eenvoudig via Calendly een moment dat jou schikt. Geen gedoe, gewoon helder en direct. We reserveren een half uur om te kijken of we de ideale samenwerking kunnen vormen.

Hoe reputatiemanagement jouw Google Bedrijfsprofiel kan helpenWebsite laten maken kostenGoede SEO URL structuurDe 10 meest gemaakte SEO foutenlong tail zoekwoorden