Wat is een 302 redirect?

Een 302 redirect is een tijdelijke doorverwijzing van de ene webpagina naar een andere. Bezoekers en zoekmachines worden automatisch omgeleid naar een nieuwe locatie zonder de oorspronkelijke URL te verliezen in zoekmachine-index.

Wanneer je een dergelijke tijdelijke doorverwijzing instelt communiceer je naar zoekmachines dat deze verplaatsing slechts tijdelijk is. De oorspronkelijke pagina zal op een later moment weer toegankelijk zijn.

Hoe werkt een 302 redirect?

Wanneer een gebruiker of zoekmachine een URL bezoekt die is ingesteld met een 302 redirect, worden ze tijdelijk doorverwezen naar een andere URL. Het is belangrijk om te onthouden dat de originele URL behouden blijft in de zoekmachine-index. Dit komt doordat de verhuizing als tijdelijk wordt beschouwd. Echter, de manier waarop zoekmachines de linkwaarde doorgeven aan de nieuwe URL kan variëren. Sommige zoekmachines kunnen de linkwaarde gedeeltelijk doorgeven, terwijl anderen dit misschien niet doen, vanwege het tijdelijke karakter van de redirect.

Met dit in gedachten is het altijd een goed idee om de richtlijnen van de belangrijkste zoekmachines te raadplegen om te begrijpen hoe zij 302 redirects behandelen. Zeker als SEO een belangrijke overweging is voor je website.

Het verschil tussen een 302 en een 301 redirect

Het belangrijkste verschil tussen een 301 en een 302 is de duur van de verhuizing. Een 301 redirect verplaatst een pagina permanent naar een nieuwe locatie. In tegenstelling tot een 302, wordt de linkwaarde bij een 301 wel doorgestuurd naar de nieuwe URL.

De impact van 302 redirects op SEO

Het gebruik van 302 redirects kan een impact hebben op je SEO-strategie. Omdat deze vorm van een redirect aangeeft dat een verhuizing tijdelijk is, zullen zoekmachines de oorspronkelijke pagina blijven indexeren. Dit betekent dat zoekmachines de nieuwe pagina niet indexeert of rangschikt.

Hoe stel je een 302 redirect in?

Het instellen van een 302 kan variëren en dit is afhankelijk van je webserver. Over het algemeen kun je een deze instellen via je .htaccess bestand, via PHP, of via je content management systeem (CMS). Op WordPress kun je hiervoor ook een plugin zoals 301 Redirects gebruiken.

Wil jij impact maken met jouw merk?

Plan eenvoudig via Calendly een moment dat jou schikt. Geen gedoe, gewoon helder en direct. We reserveren een half uur om te kijken of we de ideale samenwerking kunnen vormen.

Hoe reputatiemanagement jouw Google Bedrijfsprofiel kan helpenWebsite laten maken kostenGoede SEO URL structuurDe 10 meest gemaakte SEO foutenlong tail zoekwoorden