Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente verhuizing van de ene webpagina naar de andere. Wanneer een gebruiker of zoekmachine probeert een pagina te bereiken die met een 301 is omgeleid, leidt het systeem ze automatisch om naar de nieuwe URL. Dit is handig wanneer een webpagina is verplaatst of verwijderd, omdat het helpt om de gebruikerservaring soepel te houden en de zoekmachine-ranking van de oude pagina over te dragen naar de nieuwe. Hierdoor gaan eventuele SEO inspanningen die zijn geïnvesteerd in de originele pagina niet verloren.

Het belang van 301 redirects

Wanneer een pagina wordt verplaatst of verwijderd, kunnen links die naar die pagina leiden, resulteren in een 404 error melding: ‘page not found’/’pagina niet gevonden’. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en de SEO-prestaties. Door een redirect in te stellen, zorg je ervoor dat gebruikers en zoekmachines worden doorgestuurd naar een relevante pagina. Hiermee behoud je de linkwaarde en verbeter je de SEO-prestaties.

Het verschil tussen 301 en 302 redirects

Zowel 301 als 302 redirects leiden gebruikers en zoekmachines van de ene URL naar een andere. Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee. Een 301 redirect geeft aan dat de verplaatsing van de pagina permanent is, terwijl een 302 aangeeft dat deze tijdelijk is verplaatst. Voor SEO doeleinden is het meestal beter om een 301 redirect te gebruiken, omdat dit helpt om de linkwaarde en de zoekmachineranking te behouden.

Invloed op de SEO waarde

Een van de grootste voordelen van een 301 redirect is het behoud van SEO-waarde. Bij correcte implementatie geeft de redirect ongeveer 90-99% van de linkwaarde, ook bekend als ‘link juice’, door aan de nieuwe URL. Dit betekent dat wanneer je een pagina moet verplaatsen of verwijderen, je dit kunt doen zonder je zorgen te maken over het verliezen van je ranking.

Het proces van een 301 redirect

Je moet een oude URL zorgvuldig naar een nieuwe veranderen om te voorkomen dat er waarde verloren gaat. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

1. Identificeer de oude URL die je wilt omleiden.
  2. Bepaal de nieuwe URL waar je gebruikers en zoekmachines naartoe wilt sturen.
  3. Stel een 301 redirect in van de oude naar de nieuwe URL.
  4. Test de redirect om ervoor te zorgen dat deze correct werkt.
  5. Monitor de SEO prestaties om ervoor te zorgen dat er geen verkeer of ranking verloren gaat.

Een 301 redirect aanmaken met behulp van een .htaccess bestand

Een .htaccess bestand is een configuratiebestand voor webservers die op Apache-software draaien. Je kunt een 301 redirect instellen in een .htaccess bestand door de volgende regels toe te voegen:

Redirect 301 /oude-url /nieuwe-url

Vervang /oude-url en /nieuwe-url door de daadwerkelijke URL’s. Zorg ervoor dat je het .htaccess bestand zorgvuldig bewerkt, aangezien onjuiste wijzigingen het functioneren van de website kunnen beïnvloeden.

Redirection plugin

Als je een WordPress website beheert, kun je een redirection plugin gebruiken om 301 redirects in te stellen. Deze plugin maakt het gemakkelijk om redirects te beheren zonder dat je handmatig .htaccess bestanden hoeft te bewerken.

Wil jij impact maken met jouw merk?

Plan eenvoudig via Calendly een moment dat jou schikt. Geen gedoe, gewoon helder en direct. We reserveren een half uur om te kijken of we de ideale samenwerking kunnen vormen.

Hoe reputatiemanagement jouw Google Bedrijfsprofiel kan helpenWebsite laten maken kostenGoede SEO URL structuurDe 10 meest gemaakte SEO foutenlong tail zoekwoorden