Wat is first contentful paint (fcp)?

First Contentful Paint meet hoeveel tijd het kost om de eerste zichtbare inhoud van een webpagina te laden en weer te geven. Concreet, het meet de tijdspanne vanaf het moment dat het laadproces start tot het moment dat de eerste inhoudelijke HTML elementen op het scherm van de gebruiker zichtbaar worden. Het is een belangrijke ranking factor en belangrijk onderdeel van de Core Web Vitals.

Waarom is First Contentful Paint belangrijk?

Stel je voor: je klikt op een link en wacht… en wacht… en wacht nog steeds tot er iets op het scherm verschijnt. Frustrerend, toch? Dit is precies waar First Contentful Paint (FCP) om de hoek komt kijken. FCP is een directe indicator van de eerste visuele reactie van een website, en het is belangrijk voor het vasthouden van bezoekers. Een snelle FCP kan het verschil betekenen tussen een nieuwe klant of een verloren bezoeker. Het is de eerste indruk die je website maakt en je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.

Hoe meet First Contentful Paint de laadtijd?

Technisch gezien start de FCP-timer zodra een gebruiker een verzoek doet en stopt wanneer de eerste tekst of afbeelding op het scherm is geladen. Dit is anders dan andere laadtijdmetingen, zoals ‘DomContentLoaded’ of ‘Load’, die pas stoppen met meten als meer of zelfs alle verwerking is voltooid. FCP focust op wat de gebruiker ziet, niet op wat er op de achtergrond gebeurt.

Hoe helpt First Contentful Paint bij het verbeteren van de gebruikerservaring?

Een snelle FCP betekent dat gebruikers niet in een leeg scherm staren; ze zien direct content verschijnen. Dit geeft hen het vertrouwen dat de website werkt en dat de rest van de content onderweg is. Studies tonen aan dat wanneer FCP binnen 1-2 seconden valt, gebruikers veel meer betrokken zijn. Websites die hierin slagen, zien vaak een hogere conversieratio en klanttevredenheid.

Wat betekent FCP voor SEO

Google houdt van snelheid. Met de introductie van Core Web Vitals als rankingsfactoren (sinds mei 2021), is FCP nu een grote speler. Een snelle FCP kan helpen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen, wat goed is voor organisch verkeer en zichtbaarheid.

Hoe kun je de First Contentful Paint optimaliseren?

Om je FCP te verbeteren, begin je met het optimaliseren van de laadtijden van je site. Dit betekent het verminderen van de bestandsgrootte van afbeeldingen, het minimaliseren van CSS en JavaScript bestanden, en het gebruik van browser caching. Vergeet mobiele gebruikers niet! Een nog altijd groeiend segment van internetverkeer. Zorg ervoor dat je site responsive is en snel laadt op alle apparaten.

Technieken om de First Contentful Paint te verbeteren

Kijk naar technische oplossingen zoals lazy loading, het prioriteren van boven-de-vouw content, en het optimaliseren van server reactietijden. Echte voorbeelden? Een e-commerce site verminderde hun FCP met 2 seconden door afbeeldingen te comprimeren, critical CSS te embedden en caching aan te zetten, wat resulteerde in een conversiestijging van 10%.

Tools om FCP te analyseren

Lighthouse, PageSpeed Insights en Google Search Console zijn je beste vrienden bij het analyseren van FCP. Ze bieden inzicht in hoe je site presteert en geven aanbevelingen voor verbeteringen. Gebruik deze rapporten om een actieplan op te stellen en volg de aanbevelingen op voor meetbare verbeteringen.

Core Web Vitals

FCP is slechts één stukje van de puzzel. Het maakt deel uit van de Core Web Vitals, die ook Largest Contentful Paint (LCP) en Cumulative Layout Shift (CLS) omvatten. Een holistische benadering van deze vitals zorgt voor een robuuste en gebruikersvriendelijke site. Sinds mei 2021 beschouwd Google Core Web Vitals als rangschikkingsfactor.

Wil jij impact maken met jouw merk?

Plan eenvoudig via Calendly een moment dat jou schikt. Geen gedoe, gewoon helder en direct. We reserveren een half uur om te kijken of we de ideale samenwerking kunnen vormen.

Hoe reputatiemanagement jouw Google Bedrijfsprofiel kan helpenWebsite laten maken kostenGoede SEO URL structuurDe 10 meest gemaakte SEO foutenlong tail zoekwoorden