Wat is een permalink?

Een permalink, een combinatie van de Engelse termen ‘permanent’ en ‘link’. Het is de unieke en permanente URL die naar een specifieke webpagina of blogpost leidt. Deze URL verandert niet na verloop van tijd. Daar komt de term ‘permanent’ vandaan. Een permalink is het webadres dat je in de adresbalk van de browser ziet wanneer je een webpagina bezoekt. Het is ook de URL die je zou delen met anderen.

Waarom permalinks belangrijk zijn

• Consistentie in URL-structuur
  • Verbeterde gebruikerservaring
  • Verhoogde SEO-waarde
  • Duidelijke website hiërarchie voor crawlers

Permalinks zijn belangrijk voor een effectieve website- en SEO strategie omdat ze zorgen voor een consistente linkstructuur die door zoekmachines en gebruikers kan worden gevolgd. Een schone en duidelijke URL structuur kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring en SEO door het bieden van begrijpelijke en gemakkelijk te volgen paden door een website. Bovendien helpt het bij het creëren van een logische en georganiseerde site hiërarchie, wat belangrijk is voor crawlers.

Permalinks en SEO

Een goed ontworpen permalink kan een positieve invloed hebben op SEO door zoekmachines duidelijke, hiërarchische URLs te bieden en door het gebruik van zoekwoorden in de URL. Best practices zijn: het kort houden van URLs, het gebruik van koppeltekens om woorden te scheiden en het vermijden van onnodige stopwoorden.

Voorbeeld van een goed ontworpen permalink:

www.booming.agency/gids-voor-permalinks

Voorbeeld van een niet geoptimaliseerde permalink:

www.booming.agency/12345/postid?=abcxyz

In het eerste voorbeeld is de permalink kort, bevat het een relevant zoekwoord ‘gids-voor-permalinks’, en is het gemakkelijk leesbaar voor zowel gebruikers als zoekmachines. In het tweede voorbeeld is de URL niet beschrijvend en bevat het onnodige parameters die het minder SEO vriendelijk maken.

De opbouw van een permalink

Er zijn verschillende structuren beschikbaar. De keuze hiervan kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de aard van je website en de inhoud die je presenteert. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende permalink structuren uitgelicht, samen met de context waarin ze het meest effectief kunnen zijn:

• Numeriek: deze gebruiken een unieke ID om elke pagina of artikel te identificeren, bijvoorbeeld: www.booming.agency/?p=123. Dit type is handig voor websites waar de publicatiedatum van de inhoud niet relevant is, zoals databases of catalogi.
  • Datagebaseerd: deze bevatten het jaar, de maand en soms de dag van publicatie, bijvoorbeeld: www.booming.agency/2023/05/24/wat-is-een-permalink. Dit formaat wordt vaak gebruikt door nieuwswebsites waar de publicatiedatum relevant is voor de inhoud.
  • Titelgebaseerd: deze bevatten de titel of een deel ervan, bijvoorbeeld: www.booming.agency/wat-is-een-permalink. Dit type is uitstekend voor blogs en zakelijke websites, waar trefwoorden in de URL belangrijk kunnen zijn voor SEO.
  • Maand en naam: een variant van de datagebaseerde permalink zonder de dag, bijvoorbeeld: www.booming.agency/2023/05/wat-is-een-permalink.

Het kiezen van de juiste structuur hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van de inhoud, de gebruikersbehoeften en de SEO-strategie. Bijvoorbeeld, terwijl nieuwswebsites kunnen profiteren van datagebaseerde permalinks, kunnen blogs en zakelijke websites beter presteren met titelgebaseerde permalinks vanwege de SEO voordelen die ze bieden door het gebruik van zoekwoorden in de URL.

De meest geschikte structuur kiezen

De keuze van de permalink structuur moet worden geleid door de aard van de inhoud, de gebruikersbehoeften en SEO strategie. Een e-commerce website kan bijvoorbeeld profiteren van een categoriegebaseerde structuur, terwijl een persoonlijke blog wellicht beter past bij een naam- of onderwerpgebaseerde structuur.

Praktische Tips:

• Overweeg de Inhoud: kies een structuur die de inhoud en het doel van de website weerspiegelt.
  • SEO Overwegingen: gebruik zoekwoorden waar mogelijk in de URL.
  • Gebruiksvriendelijkheid: zorg ervoor dat de URL’s eenvoudig te lezen en te onthouden zijn voor gebruikers.

Voorbeeldscenario: Stel dat je een blog hebt die gespecialiseerd is in recepten. Een titelgebaseerde permalink zoals www.booming.agency/chocoladetaart-recept zou nuttig zijn. Een dergelijke link maakt het direct en duidelijk voor de lezer over wat ze kunnen verwachten op de pagina.

Aanpassen van permalinks

Het aanpassen van permalinks kan worden gedaan via het CMS van een website, zoals WordPress. WordPress biedt opties voor het wijzigen van de URL structuur. Wat je niet moet vergeten is het instellen van 301 redirects om 404 fouten te voorkomen en om de SEO waarde van de oude URL te behouden.

Hoe pas je een permalink aan:

1. Back-up maken: zorg altijd voor een recente back-up van je website voordat je wijzigingen aanbrengt.
  2. Toegang tot CMS: ga naar het CMS van je website (bijv. WordPress).
  3. Navigeer naar permalink instellingen: zoek de optie om permalink instellingen te wijzigen.
  4. Kies een nieuwe structuur: selecteer of voer de gewenste permalink structuur in.
  5. 301 redirects: stel redirects in van de oude URL’s naar de nieuwe om verkeer en SEO-waarde te behouden.
  6. Test de wijzigingen: zorg ervoor dat de nieuwe permalinks werken zoals

Het effect op de bezoeker

Dergelijke links hebben een aanzienlijke invloed op de ervaring van bezoekers. Een duidelijke en vooral beschrijvende link kan bezoekers helpen om te begrijpen waar een URL naartoe leidt voordat ze erop klikken. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring en hogere klikfrequenties.

Bovendien kunnen ze ook invloed hebben op het delen van de inhoud. Mensen zijn meer geneigd om een link te delen die duidelijk is. Een goed ontworpen versie kan dus helpen om de zichtbaarheid van de inhoud te vergroten en om meer verkeer naar een website te leiden.

SSL en HTTPS

SSL (Secure Sockets Layer) en HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) zijn technologieën die de beveiliging van een website verhogen door het versleutelen van de gegevensoverdracht tussen de webserver en de browser van de gebruiker. Een HTTPS in de permalink toont aan dat de website beveiligd is, wat niet alleen de veiligheid van gebruikersgegevens waarborgt, maar ook bijdraagt aan de betrouwbaarheid en SEO van een website.

Wil jij impact maken met jouw merk?

Plan eenvoudig via Calendly een moment dat jou schikt. Geen gedoe, gewoon helder en direct. We reserveren een half uur om te kijken of we de ideale samenwerking kunnen vormen.

Hoe reputatiemanagement jouw Google Bedrijfsprofiel kan helpenWebsite laten maken kostenGoede SEO URL structuurDe 10 meest gemaakte SEO foutenlong tail zoekwoorden